Одеська національна Odesa National
морська академія Maritime Academy
Рекламно-інформаційний відділ Advertising-informational Department
ОФІС 218, КОРПУС №7 OF. 218, Building №7
Дідріхсона, 8 8, Didrikhson St.
65029, Одеса, Україна 65029, Odesa, Ukraine
тел/факс: +38(0482)35-62-39 Ph/Fax +38(0482)35-62-39
E-mail: rio@onma.edu.ua Web: http://www.onma.edu.ua
№ 13 жовтень 2008 р.

Прес-реліз

Конференція на факультеті Морського права

30-31 жовтня 2008 року в стінах Одеської національної морської академії проходила перша науко-во-практична конференція «Тенденції розвитку світового транспортного ринку — 2008» за підтримки Європейської комісії в рамках проекту TEMPUS IB JEP-26080-2005 VETLOG.

Конференція була організована на базі двох кафедр академії — Економічної теорії та підприємництва на морському транспорті, Менеджменту та економіки морського транспорту.

В роботі конференції взяли участь провідні спеціалісти морської галузі, видатні вчені України, викладачі Одеської національної морської академії, курсанти 4-6 курсів факультетів Морського права, Судноводіння на морських та внутрішніх водних шляхах, Судноводіння на морських шляхах.

Основними темами обговорення стали перспективи світового транспортного ринку, питання позиціонування контейнерних перевезень на ринку транспортних послуг, законодавче вирішення проблем, які виникають в процесі основних видів діяльності між учасниками ринку транспортних послуг, розвиток транспортного потенціалу України, перспективи світового фрахтового ринку, проблеми та завдання розвитку портів України, сучасні тенденції розвитку ринку праці на морському транспорті, проблеми розвитку круїзного бізнесу в Україні.

Відкривав конференцію д.ю.н., перший проректор Одеської національної морської академії Ше-мякін О.М. Він привітав учасників конференції та побажав вдалої праці, відмітивши важливість та необхідність її проведення в стінах нашої академії.

Зі вступним словом виступив голова оргкомітету, професор, д.т.н., проректор з наукової роботи ОНМА Голіков В.А. В своїй доповіді, присвяченій проблемам фундаментальної підготовки спеціалістів морського транспорту, він виклав основні завдання та труднощі адаптації спеціалістів цієї галузі в умо-вах сучасного світового ринку праці.

Виступ проректора ОНМА з науково-педагогічної роботи Захарченко В.М. був присвячений перспективам участі викладачів кафедр Економічної теорії та підприємництва на морському транспорті, Менеджменту та економіки морського транспорту в міжнародному проекті TEMPUS IB JEP-26080-2005 VETLOG з питань підвищення кваліфікації спеціалістів морської галузі в сфері транспорту та логістики в Україні.

Особливістю першої науково-практичної конференції «Тенденції розвитку світового транспортного ринку — 2008» стало те, що учасниками були не лише спеціалісти морської галузі та представники влади, але й курсанти 4-6 курсів морської академії, що стало чудовою можливістю проявити свій науковий потенціал.

Відкрив секційне засідання заступник голови, професор, д.е.н., завідуючий кафедрою Економічної теорії та підприємництва на морському транспорті Примачов М.Т. У своїй доповіді «Тенденції та параметри розвитку ринку транспортних перевезень» визначив перспективи розвитку ринку транспортних послуг на довгостроковий період.

З доповідями щодо позиціонування світових судноплавних ринків виступили курсанти 6 курсу факультету Судноводіння на морських шляхах ОНМА, запропонувавши свої варіанти вирішення проблеми зі збільшення об'єму контейнерних перевезень на українському ринку.

Зацікавлення учасників конференції визвала доповідь Настрога А.О., радника митної служби України 3 рангу, про принципи переміщення товарів та транспортних засобів крізь митний кордон України.

Питанням розвитку круїзного бізнесу присвятили свої доповіді Голубкова І.А., к.е.н., доцент кафедри Економічної теорії та підприємництва на морському транспорті ОНМА, Чеснокова М.В., зав. відділом зовнішньоекономічних зв'язків ОНМА, Заїчко С.І., к.т.н., доцент, проректор з зовнішньоекономічних зв'язків ОНМА та ін.

Питання закономірності розвитку глобального ринку морських перевезень та логістики були зазначені в доповідях Віннікова В.В., д.е.н., завідуючого кафедрою Менеджменту та економіки морського транспорту, Сотніченко Л.Л., к.е.н., доцента кафедри Менеджменту та економіки морського транспорту та ін.

Другий день конференції був присвячений виступам курсантів морської академії про розвиток контейнерних перевезень, торговельного флоту та портів України.

Про різноманітні аспекти законодавчого розв'язання проблем, пов'язаних із відродженням морського потенціалу країни в системі глобалізації ринку транспортних послуг, розповіли курсанти 4-го курсу факультету Морського права: Вірченко А.Д., Сапріко А.М., Навширванов Р.Х.

Учасники конференції дійшли згоди в тому, що теперішній стан та перспективи розвитку світового транспортного ринку, включно з портовим круїзним бізнесом, відродження України, як морської держави, потребують більш тісної, ніж зараз взаємодії та всебічного партнерства всіх учасників ринку.

Наприкінці конференції оргкомітетом було прийнято рішення щодо присвоєння конференції в наступному році статусу міжнародної, а проведення — щорічним.

Дякуємо керівництву Одеського морського торговельного порту, Українському Дунайському пароплавству, СК «Укрферрі» та представникам ООО «Чорноморські екскурсії», керівництву митної служби України за активну участь в роботі конференції.